Volwassenen

Een eigen plek bij Vanboeijen

Een ‘huis’ is maar een stapel stenen. Het wordt pas een ‘thuis’ als je je er echt op je plek voelt. Daar zorgen we voor bij Vanboeijen. Wij bieden mensen met een verstandelijke beperking veel keuze in waar zij willen wonen. Of iemand nu veel of weinig begeleiding nodig heeft, samen met een cliënt en zijn of haar familie gaan we op zoek naar het ‘huis’ dat echt een ‘thuis’ wordt!

Een eigen plek bij Vanboeijen

Natuurlijk zijn de zorg en ondersteuning die Vanboeijen biedt heel belangrijk. Maar de plek waar iemand woont, is minstens zo belangrijk. Bij Vanboeijen is veel keuze in waar iemand wil wonen. Met veel of weinig ondersteuning. In een dorp, een stad of op het platteland. In heel Drenthe en daarbuiten. Er is altijd wel een plek te vinden dichtbij je familie. Binnen al onze woonvormen hebben we professionele begeleiders en voor iedereen is er een eigen appartement of kamer die ingericht kan worden zoals je zelf mooi vindt. We kijken in alles naar de wensen, vragen en mogelijkheden van de cliënt en zijn of haar familie. In de meeste woningen van Vanboeijen is er 24 uur per dag begeleiding, (intensieve) verzorging en ondersteuning aanwezig. Er zijn allerlei mogelijkheden.

Beschut en beschermd wonen

Als je de wereld alleen ervaart via je lijf en niet via je hoofd, dan wil je dat de mensen om je heen kunnen aanvoelen wat jij ervaart. Bovendien wil je dat er letterlijk wat te beleven is voor jou. Je wilt iets ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Voor deze cliënten met een meervoudige verstandelijke beperking die veel zorg en ondersteuning nodig hebben, biedt Vanboeijen beschut en beschermd wonen in een ‘gewone’ wijk. We noemen dit ook wel ‘veilig wonen’, want zowel de woning als de directe omgeving ervan is extra veilig. Het is een leefplek met veel regelmaat en voorspelbaarheid. De woningen staan in een rustige omgeving met verschillende voorzieningen en recreatiemogelijkheden, zoals een zwembad, kinderboerderij, een multifunctioneel wijkcentrum en een zintuigentuin.

Bijzondere leefkern

Vanboeijen is specialist in de zorg voor mensen met een meervoudige verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek en/of gedragsproblemen. Wij zien hoe ingewikkeld het dagelijkse leven voor deze mensen is. Maar we zien ook hoe mooi het kan zijn als iemand in een veilige omgeving zichzelf kan zijn. Dit ‘thuis’ vinden bewoners in de bijzondere leefkernen van Vanboeijen. Hier krijgen ze intensieve zorg- en woonbegeleiding. De woning is helemaal op de individuele behoeften aangepast. Hierdoor kunnen zij in de bijzondere leefkern wonen en soms ook werken. De bewoners worden hierbij ondersteund door een klein team van vertrouwde begeleiders. Samen beleven ze de leuke en moeilijke momenten in het leven. En halen ze het beste uit de bewoner.