Wonen

'Samen voetbal kijken op mijn eigen kamer.'

Een ‘huis’ is maar een stapel stenen. Het wordt pas een ‘thuis’ als je je er echt op je plek voelt. Daar zorgen we voor bij Vanboeijen. Wij bieden mensen met een verstandelijke beperking veel keuze in waar zij willen wonen. Of iemand nu veel of weinig begeleiding nodig heeft, samen met een toekomstige bewoner en zijn of haar familie gaan we op zoek naar het ‘huis’ dat echt een ‘thuis’ wordt!
In de meeste woningen van Vanboeijen is er 24 uur per dag begeleiding, verzorging en ondersteuning aanwezig. Er zijn allerlei mogelijkheden.
 

Een eigen plek bij Vanboeijen

Natuurlijk zijn de zorg en ondersteuning die Vanboeijen biedt heel belangrijk. En de plek waar iemand woont, is minstens zo belangrijk. Bij Vanboeijen is veel keuze in waar iemand wil wonen. Met veel of weinig ondersteuning. In een dorp, een stad of op het platteland. In heel Drenthe en daarbuiten. Er is altijd wel een plek te vinden dichtbij je familie. Binnen al onze woonvormen hebben we professionele begeleiders en voor iedereen is er een eigen appartement of kamer die ingericht kan worden zoals je zelf mooi vindt. We kijken in alles naar de wensen, vragen en mogelijkheden van de cliënt en zijn of haar familie.

Bij Vanboeijen kun je:
- landelijk wonen op het platteland,
- wonen in een wijk of dorp,
- in of aan de rand van het stadscentrum wonen,
- wonen in een flatgebouw met service aan huis.

Voor iedereen is er een eigen appartement of kamer die ingericht kan worden zoals je zelf mooi vindt.
Op onze locatiewijzer kun je zien welke woonlocaties Vanboeijen heeft.

Beschut en beschermd wonen

Als je de wereld alleen ervaart via je lijf en niet via je hoofd, dan wil je dat de mensen om je heen kunnen aanvoelen wat jij ervaart. Bovendien wil je dat er letterlijk wat te beleven is voor jou. Je wilt iets ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Voor deze mensenmet een meervoudige verstandelijke beperking die veel zorg en ondersteuning nodig hebben, biedt Vanboeijen beschut en beschermd wonen in een ‘gewone’ wijk. We noemen dit ook wel ‘veilig wonen’, want zowel de woning als de directe omgeving ervan is extra veilig. Het is een leefplek met veel regelmaat en voorspelbaarheid. De woningen staan in een rustige omgeving met verschillende voorzieningen en recreatiemogelijkheden, zoals een zwembad, kinderboerderij, een multifunctioneel wijkcentrum en een zintuigentuin.

Bijzondere leefkern (BLK)

Vanboeijen is specialist in de zorg voor mensen met een meervoudige verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek en/of gedragsproblemen. Wij zien hoe ingewikkeld het dagelijkse leven voor deze mensen is. Maar we zien ook hoe mooi het kan zijn als iemand in een veilige omgeving zichzelf kan zijn. Dit ‘thuis’ vinden bewoners in de bijzondere leefkernen van Vanboeijen. Hier krijgen zij intensieve zorg- en woonbegeleiding. De woning is helemaal op de individuele behoeften aangepast. Hierdoor kunnen bewoners in de bijzondere leefkern wonen en soms ook werken. Ze worden hierbij ondersteund door een klein team van vertrouwde begeleiders. Samen beleven ze de leuke en moeilijke momenten in het leven. 

Begeleid zelfstandig wonen

Een eigen plek hebben. En zoveel mogelijk zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven. Maar wel altijd met een begeleider in de buurt, die je kan ondersteunen en stimuleren als dat nodig is. Dag en nacht. Dat kan op allerlei verschillende manieren bij Vanboeijen. We bieden bijvoorbeeld ondersteuning van opstaan tot slapen gaan. Vanboeijen biedt ook ondersteuning aan mensen die grotendeels zelfstandig wonen in hun eigen appartement.

Kinderen en jongeren

Vanboeijen biedt verschillende woonmogelijkheden voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. Kinderen en jongeren kunnen bij ons beschut en beschermd wonen in een veilige, kleinschalige woonvorm. De woningen zijn kindvriendelijk ingericht en hebben een ruime, goed omheinde tuin met verschillende speelmogelijkheden. De woningen staan in een rustige omgeving met verschillende voorzieningen en recreatiemogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een zwembad, een sporthal en een kinderboerderij.

Voor kinderen en jongeren tussen de 10 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en/of psychiatrische problematiek is er FLINQ.
FLINQ helpt hen om een zo goed, zo zelfstandig en gewoon mogelijk leven te leiden. Hierbij richt FLINQ zich vooral op ondersteuning en begeleiding in het wonen en kan daarnaast helpen bij het zoeken en vinden van geschikt werk en vrijetijdsbesteding. FLINQ is een samenwerkingsverband tussen Vanboeijen en De Zijlen, organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Groningen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van FLINQ.