René | Een dag uit het leven van persoonlijk begeleider René.
Hutspot in de zomer... Daar is helemaal niks mis mee!
Een dag uit het leven van persoonlijk begeleider René. René werkt op een woonlocatie voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking.
Hutspot
“Het is half 3 als ik op mijn fiets stap richting werk. Het is een tochtje van bijna zes kilometer, met dit weer is dat geen straf. De thermometer komt namelijk in de buurt van de 30 graden. Onderweg ruik ik de geur van worstjes en steaks op de bbq. Op het werk word ik enthousiast ontvangen door mijn collega: "goed dat je er bent!".
“Wat moet ik klaarmaken?", vraag ik tijdens de overdracht. In de weekeinden koken we zelf op locatie. Bewoners kiezen bij toerbeurt wat ze willen eten. Bewoners en begeleiders gaan samen naar de supermarkt. Tussen de groentenschappen en de aardappels wordt een maaltijd gekozen. Door de bewoner. Door corona gaat dat anders. Begeleiders doen alleen de boodschappen. Bewoners kiezen vooraf op de woning wat ze willen eten. Daarbij helpen we hen een eigen keuze duidelijk te maken.
”Wat moet ik klaarmaken?" Mijn collega kijkt me verontschuldigend aan. “Hutspot met spekjes en verse worst", zegt mijn collega. Winterkost. Gekozen door één van de bewoners. We lachen even want dit verwacht je niet direct op een dag dat de thermometer de 30 graden aantikt.
Als ik rond half 5 aan het koken ben, komt de bewoner de keuken binnen. Ik til de deksel van de pan en laat hem kijken. Een tevreden glimlach op zijn gezicht. “Eerdappels met siepels en een worsie.” Hij kan haast niet wachten.
Ik heb een flinke pan vol. De hutspot neemt gretig aftrek. Een bewoner die normaliter niet zo'n beste eter is vraagt om een tweede portie. Een ander geeft aan dat ik dit wel vaker klaar mag maken. Kortom, 8 tevreden bewoners.
Voor ons is het heel normaal zelf te kiezen wat je eet. We bepalen wat we willen eten, kopen ingrediënten bij de supermarkt en maken het klaar. Zelf keuzes maken is voor ons vanzelfsprekend. Het begint al bij het opstaan: wat doe ik aan vandaag? Welk geurtje doe ik op? Wat wil ik ontbijten? We kiezen de hele dag door.
Toen ik bijna 25 jaar geleden begon bij Vanboeijen was zelf kiezen er niet bij. Er werd voor bewoners gekozen. Kleding werd voor hen gekocht en ’s ochtends vroeg klaargelegd. De warme maaltijd werd geleverd door de centrale keuken. Als daar aardappelen met bloemkool op het menu stond, at heel Vanboeijen aardappels met bloemkool. Stel je eens voor dat je favoriete maaltijd nooit op het menu zou staan.
Gelukkig is dat veranderd. We hebben geleerd. We kijken nu naar de individuele bewoner. Wat vraagt deze van mij? Het zit in de kleine dingen; wat wil je op je brood? Welke kleding wil je aan? Bewoners kunnen goed kiezen wat ze willen. En wij? Wij ondersteunen hen daarbij.”
Hutspot in de zomer... Daar is helemaal niks mis mee!