27 juni 2019

Vanboeijen kunstenaars op tentoonstelling Special Award 2019

De Special Award 2019 is de derde editie van de landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Dit jaar hebben maar liefst 400 kunstenaars hun werk ingestuurd. Na een voorselectie zijn 39 kunstenaars genomineerd voor de Special Award 2019 waaronder mooi werk van een bewoner bij Vanboeijen. 

Genomineerde kunst
Elias woont en werkt bij Vanboeijen en is één van de genomineerden. Tijdens een zogenoemde kunstwerkplaats heeft Elias mogen werken met virtual reality (VR). Onder begeleiding van kunstenares Geja Stol heeft hij drie dagen lang de wereld van VR ontdekt. Drie van Elias zijn VR-kunstwerken zijn genomineerd voor de Special Award 2019. Tijdens de opening van de tentoonstelling heeft Elias zijn werk gepresenteerd (zie foto).

Elias: “Het was een unieke ervaring. Ik merkte dat ik vrij snel de techniek door had. Dit heeft te maken met het feit dat gamen mijn grote hobby is. Hierdoor snap ik vrij snel hoe software in elkaar zit en wat het kan. Ik laat mij inspireren door het moment. Ik teken wat er in hem opkomt en gebruikt door alle kleuren voor. Ik beperk mij niet alleen tot papier, want sinds kort ben ik aan het experimenteren met virtueel werk. Wanneer ik inspiratie heb, ben ik erg gedreven en hou ik van snel werken”, aldus Elias.

Ook de jury is enthousiast: “De techniek die de kunstenaar gebruikt is ronduit verrassend, maar vooral de vrije manier waarmee het werk binnen die techniek tot stand is gekomen. Door vrij getekende vormen de virtuele ruimte binnen te halen, ontstaat er een wereld die tegelijkertijd onwerkelijk is, maar toch heel reëel aanvoelt. Hier wordt niet iets nagebootst maar echt gecreëerd met de lading van een droom.”

Muziek geïnspireerd op kunst
Voor kunstliefhebbers die beeldende kunst niet met hun ogen kunnen bewonderen is de kunstexpositie van de Special Award 2019 ook zeker een bezoekje waard. Zo zijn sommige kunstwerken niet alleen te zien, maar kan je ze bijvoorbeeld proeven in de vorm van een bonbon. De organisatie van de Special Award 2019 vroeg Aron om een muziekstuk te maken bij een van de genomineerde kunstwerken: La Soupe van Marieke Romeijn. Aron woont en werkt ook bij Vanboeijen, en is singer/songwriter. Hij speelt gitaar en synthesizer en componeert thuis muziek in zijn eigen muziekstudio. Aron laat zich voornamelijk inspireren door instrumenten en software, maar is in alle muziekgenres geïnteresseerd. 

Aron vertelt: “Ik vond het erg leuk om te doen; mij laten inspireren door een kunstwerk. Het kunstwerk sprak mij direct aan. Intuïtief vond ik dit een mooi schilderij. Mijn gevoel bij het kunstwerk heb ik proberen om te zetten in een muzieksfeer. Het muziekstuk is space – ambient. Er zitten natuurlijke geluiden in. Ook vind ik het ruimtelijk. Ik denk in beelden en geluiden.”

Stem op je favoriete kunstwerk
De makers van de genomineerde kunstwerken maken kans op verschillende prijzen. Er is een prijs die door een vakjury wordt uitgereikt én een Publieksprijs. Voor de Publieksprijs mag iedereen stemmen, en Elias is natuurlijk hartstikke blij met die van jou. Stemmen op jouw favoriete kunstwerk kan tot 1 september op de website van de Special Award 2019. Wil je het kunstwerk van Elias in het echt bekijken of ben je nieuwsgierig naar het muziekstuk van Aron? De expositie is van 16 juli tot en met 15 september te bewonderen in de Nicolaïkerk in het museumkwartier in Utrecht. Klik hier voor de openingstijden. 

Over de auteur

Geke van der Kroef, communicatieadviseur Vanboeijen