17 december 2019

Digicoaches, bedankt!

Dag van de digicoach - interview met Linda Hulst

Op deze ‘dag van de digicoach’ vragen we aandacht voor het mooie werk dat de digicoaches van Vanboeijen doen. Zij zorgen ervoor dat collega’s meer vertrouwen krijgen in hun digitale handelen, efficiënter werken en meer tijd voor begeleiding en ondersteuning van de bewoners en cliënten hebben. Bovendien, steeds meer bewoners en cliënten gebruiken zelf digitale middelen zoals een smartphone of iPad en vergroten daarmee hun leefwereld. Het is belangrijk dat de begeleiders hen daarin kunnen ondersteunen. We vroegen Linda Hulst, één van de digicoaches van Vanboeijen om wat meer te vertellen over haar werk.

Wat was voor jou de reden om digicoach te worden?

“Ik denk heel goed te weten hoe het voelt om digitaal niet vaardig te zijn en toch allerlei taken te moeten doen op de computer. Doordat je onwetend bent, kan je je schamen en stress ervaren. Je hebt het gevoel dat jij de enige bent die het niet snapt, maar durft dat niet te zeggen. Als je je zo voelt, dan gaat al je energie zitten in het ontwijken van de computer en zijn programma’s. Die strijd ga je uiteindelijk verliezen, want digitaal werken behoort tot ons dagelijkse leven. Als je al die energie stopt in het leren omgaan met de computer en technologische innovaties, zal je merken dat het best leuk is. Dat je er privé ook veel aan hebt. Dat is een boodschap die ik graag wil overbrengen.”

Dan ben jij inmiddels zeker een echte digi-freak?

“Ik ben absoluut geen digi-freak en leer elke dag nog nieuwe dingen. Mijn directe collega‘s vonden het zelfs opmerkelijk dat ik op de functie van digicoach gesolliciteerd had. Maar ik ben een voorbeeld van hoe het kan. Samen op pad gaan en ontdekken, dat vind ik belangrijk en dat wil ik graag uitdragen. Ik vind het belangrijk dat mensen vertrouwd raken met de computers en programma’s. Uiteindelijke leer je het beste door het zelf te doen en dat doe ik graag op een coachende manier. Dus een echte digi-freak… nee, dat niet, maar wel een echte digicoach!”

Wat vind jij het allerbelangrijkste dat jij medewerkers mee wilt geven?

“Gooi je angst en tegenzin overboord en ga de strijd met de computer aan. Iedereen kan het leren.  Bewoners en cliënten gebruiken zelf ook steeds meer digitale middelen om hun leefwereld te vergroten, maar daar hebben ze jou en je digitale vaardigheden bij nodig.”

Welk moment van het afgelopen jaar is jou het meeste bijgebleven?

“Wat mij het meest is bijgebleven is een medewerker die van zichzelf vond dat ze digitaal helemaal niet vaardig was, maar ze had wel een smartphone waar ze heel veel mee deed. Ze heeft een afspraak met me gemaakt om te leren werken op de iPad. Tijdens de afspraak bleek al snel dat ze niet zo’n digibeet was als ze zelf dacht, maar dat ze enkel bang was voor de IPad. Het was een nieuw apparaat voor haar en zag er anders uit. Ik heb haar laten zien dat het apparaat niet veel verschilt van haar smartphone. Nu heeft ze er zoveel plezier en handigheid in, dat ze een collega helpt om te werken op de iPad. Daar word ik erg blij van. ”

Wat wil je jouw collega’s bij Vanboeijen en in de gehandicaptenzorg in het algemeen meegeven?

“Omarm deze digitale wereld. Zorg en technologie gaan hand in hand en digitale middelen hebben veel invloed op ons dagelijkse leven en op dat van bewoners en cliënten. Zorg dat je digitaal vaardig bent en daarmee bewoners en cliënten kan helpen, maar ook zelf sneller en makkelijker kan werken met de programma’s die vereist zijn. 


Meer weten over digicoaches? Kijk op digivaardigindezorg.nl
 

Over de auteur

Gonda de Vries, Communicatie