De Nieuwe Kolk, Assen | 18 november 2019

Derde editie kennisfestival met hart & ziel een succes!

Het kennisfestival met hart & ziel was een succes! Vandaag werd de derde editie van het festival voor en door Vanboeijenaren georganiseerd. In De Nieuwe Kolk in Assen verzamelden ruim 150 collega’s zich om te luisteren naar een introductie en een TEDTalk, mee te doen aan workshops en met elkaar nog meer informatie op te doen zodat ons werk nog mooier wordt.

Alle deelnemers werden welkom geheten door Susanne van Nieuwenhoven en Annette Imhof. Susanne ging als persoonlijk begeleider in gesprek met de bestuurder van Vanboeijen. Susanne stelde Annette enkele vragen waarnaar ze overging naar het verhaal van Dirk, een bewoner. Na goed samenwerken van het team van zijn woning, werd er besloten dat hij ging verhuizen naar een andere woning. Een grote stap, al helemaal omdat hij bij veel medewerkers dichtbij het hart staat, maar wel de juiste. De boodschap die zij ons mee gaf, was duidelijk: werk goed samen, zet je beste beentje voor en durf. Een opstapje naar de volgende spreker van de dag: Arjen Boekhold.

Arjen Boekhold voorzag het publiek van een heuse TEDTalk. Hij is vanaf de oprichting van Tony’s Chocolonely betrokken bij het chocolademerk en vertelde het verhaal van de oneerlijke cacaoteelt in de wereld. Dankzij het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, waaruit bleek dat in Ghana en in Ivoorkust veelal kinderen worden ingezet in de cacao-industrie, werd hier in 2005 de aandacht op gericht. Om deze verschrikkelijke situatie aan het licht te brengen en mensen bewust te maken van de slavernij en uitbuiting in deze industrie, werd eenmalig een Tony’s Chocoloney melkchocoladereep geproduceerd. In een alarmerend rood papiertje: want alle andere melkchocolade in het schap hadden een blauwe verpakking.

Dit was de start van het 100% slaafvrije chocolademerk, wat na vallen en opstaan nu de marktleider in Nederland is op het gebied van chocolade. Het merk heeft maar een doel: 100% slaafvrije chocolade wereldwijd. Een enorme ambitie, en dat is precies wat Arjen teweeg wil brengen. Hoe klein je ook bent, je kan altijd een impact maken. Arjen: “Denk maar eens aan een mug in een slaapkamer.” Met deze motiverende woorden in het achterhoofd en met een heerlijke mini Tony’s Chocolonely chocoladereep in iedere hand verlieten de deelnemers de zaal. Op naar de workshops!

Na luisteren en tot je nemen was het tijd om zelf mee te doen. Er werden verschillende workshops aangeboden, onder andere door gedragsdeskundigen en medewerkers die adviseren en ondersteunen bij cliëntmedezeggenschap. Een van deze workshops werd gegeven door Sandra Hopkins, over het werken in de driehoek met bewoners en cliënten, ouders en verwanten en medewerkers. Dankzij haar workshop is de vertaalslag van theorie naar praktijk nu nog makkelijker te maken.

De inspirerende ontmoetingen stopten niet na bovenstaande bijeenkomsten. In het theatercafé van De Nieuwe Kolk was een proeverij van kennis opgericht waar een verscheiden aanbod te vinden was. Collega’s van de afdeling HR hielpen met het ontdekken van jouw talenten, leden van de MZR vertelden over het meedenken en –werken in de medezeggenschapsraad, de spelbibliotheek had een grote voorraad spellen meegenomen die iedereen mocht uitproberen, een van de digicoaches stimuleerde het meedoen met de QR-quiz, gezonde voeding werd besproken en er was nog zo veel meer te doen.

Deze dag, waarop kennis en kunde maar ook collega’s bij elkaar werden gebracht, heeft ervoor gezorgd dat we met elkaar maar een conclusie kunnen trekken: deze dag is voor herhaling vatbaar!

Over de auteur

Geke van der Kroef, communicatieadviseur Vanboeijen